Pentagrammo

12/16/2018 8:43:00 AM

“Δάκρυα του Χειμώνα” τιτλοφορείται το καινούριο τραγούδι της Φρόσως Στυλιανού, που οπτικοποιήθηκε ζωντανά στο studio ηχογράφησης απο τον σκηνοθέτη Αριστοτέλη Παπακωνσταντίνου.

Τέσσερις εμβληματικοί μουσικοί, οι Αντρέας Αποστόλου στο πιάνο, Γιώτης Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο, David Lynch στο σοπράνο σαξόφωνο και Στέφανος Δημητρίου στα τύμπανα, μπήκαν στο στούντιο χωρίς προσχέδιο και οδηγίες, και “πατώντας” πάνω στην μουσική και τους στίχους της ερμηνεύτριας, έβαλαν το χαρακτήρα και το ταλέντο τους για να γεννηθεί ένα τραγούδι “μπάντας”.

Αυθόρμητο, ορμητικό, ειλικρινές, με μια ατμόσφαιρα “live” παιξίματος. Εκεί ήταν και ο ταλαντούχος Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου για να απαθανατίσει τις στιγμές με πλάνα από τη δημιουργική διαδικασία, μεταφέρνοντας ατόφια το κλίμα, σε ένα video clip που κυκλοφορεί επίσημα από την Heaven Music.

H Φρόσω Στυλιανού, ένα χρόνο μετά την έκδοση του πρώτου, ολοκληρωμένου προσωπικού της album με τίτλο “Άλλες μέρες”, νιώθει πια την ανάγκη να απλώσει τη φωνή της σε μια δυναμική, γρήγορη μπαλάντα, για να μιλήσει φωναχτά, χωρίς φόβο αλλά με πάθος για τον πόνο της απώλειας, για τα όνειρα που φέρνουν αρχή σε κάθε τέλος και για την δύναμη της ελπίδας που μας ανεβάζει στο άπειρο.

Παραμένει βέβαια το ίδιο ρομαντική και ονειροπόλα όπως σε όλα της τα τραγούδια, σε ένα κείμενο γεμάτο παρομοιώσεις, συμβολισμούς, έντονες εικόνες και αντιθέσεις. Η ψυχή που σκόρπισε “σαν σκουπίδια στο μπαλκόνι” και τα “λουλούδια που χορεύουν στην αυλή σαν κορίτσια ερωτευμένα”, τα “δάκρυα του Χειμώνα που κομματιάζονται στο χώμα” , η ελπίδα πως ”κάποια μέρα θα ενωθούμε σαν φωνές που τραγουδούνε” αλλά και η φωτιά της που “πάντα θ’ ανεβαίνει”…

Σε ένα σκηνικό λοιπόν σχεδόν υπερφυσικό, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει και στα περισσότερα τραγούδια της, όπως το “Όταν ό έρωτας πεθαίνει” και το “Θα ‘ναι εντάξει”, η Φρόσω Στυλιανού με το καινούριο της τραγούδι “Δάκρυα του Χειμώνα” μηδενίζει την απόσταση ανάμεσα στον εαυτό και τα συναισθήματα μας και μας θυμίζει με φωνή καθαρή και “ανοιχτή”, πόσο απελευθερωτική είναι η δύναμη του να κλαις, να ονειρεύεσαι, να πιστεύεις, να αγαπάς, να παραδέχεσαι, να ζεις και να αισθάνεσαι αληθινά, μακριά από τον φόβο της έκθεσης και τα καμουφλαρισμένα χαμόγελα.

Η ηχοληψία έγινε από τον Νίκο Παπά, η μίξη και το mastering από τον Αντρέα Αποστόλου, ο οποίος έχει επίσης συνθέσει και την μουσική της εισαγωγής, ενώ η ηχογράφηση και τα γυρίσματα έγιναν στο City Studio, στο γνωστό υπόγειο της Κυψέλης.

Στίχοι - Μουσική : Φρόσω Στυλιανού

Έπαιξαν τ’ αστέρια το πιο δύσκολο χαρτί
Τώρα οι ευχές μένουν στα χέρια
και πληγώνουν σαν μαχαίρια
Μέσα στο σκοτάδι φέγγει σπίθα μακρινή
Τώρα όσο η νύχτα θα βαθαίνει
η φωτιά μου θ’ ανεβαίνει
Πάντα θ’ανεβαίνει

Πέρασ’ απ’ το σπίτι σου, δεν ήτανε κανείς,
μόνο τα φύλλα ξεραμένα που περίμεναν εσένα
Κάθησα στην πόρτα σου και πιάνει μια βροχή
Όλα τα δάκρυα του Χειμώνα
κομματιάζονται στο χώμα
Δάκρυα του Χειμώνα

Έλεγα στον ύπνο μου την ίδια προσευχή,
πως κάποια μέρα θα ενωθούμε
σαν φωνές που τραγουδούνε
Πάντα στ’ όνειρό μου ακούω την ίδια μουσική
Όσο σε ψάχνω δυναμώνει
σαν γιορτή που μεγαλώνει
Όλο μεγαλώνει

Φύσηξε ο άνεμος, μου πήρε την ψυχή,
γύρω την σκόρπισε σαν σκόνη,
σαν σκουπίδια στο μπαλκόνι
Κοίτα πώς χορεύουν τα λουλούδια στην αυλή
Σαν κορίτσια ερωτευμένα
με συγγνώμες φορτωμένα
Ξενυχτούν για ‘σένα

Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας, editing ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πιάνο ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ηλ.Μπάσο ΓΙΩΤΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ
Σοπράνο σαξόφωνο DAVID LYNCH
Tύμπανα ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ενορχήστρωση Όλοι μαζί
Σύνθεση εισαγωγής AΝΤΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ηχοληψία ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μίξη-Mastering ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Η ηχογράφηση και τα γυρίσματα έγιναν στο CITY STUDIO

Comments

Tags

Alphafreepress Posts


Share on Facebook

Image 1
Live