Pentagrammo

user 2/14/2018 4:26:00 PM

      Ο Στάθης Δρογώσης κυκλοφόρησε νέο album με τίτλο «18+». Σε επετειακό κλίμα δημιούργησε μία συλλογική δουλειά με καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι συνοψίζουν την 18χρονη  μουσική πορεία του Στάθη Δρογώση σε αυτό το υπέροχο album. Οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιάννης Κότσιρας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μανώλης Φάμελλος, Κωστής Μαραβέγιας, Κ. Βήτα,  Ανδριάνα Μπάμπαλη, Marietta Fafouti, Fonέs,  Μαρία Παπαγεωργίου, Ευστάθιος Δράκος, Katerine Duska, Βαγγέλης Μαρκαντώνης και Ηλίας Βαμβακούσης προσδίδουν στο album ο καθένας ξεχωριστά την δική του ‘μουσική’ πινελιά.
 
Κι έτσι 18 χρόνια μετά το δισκογραφικό ξεκίνημα του Στάθη Δρογώση με τα «Φώτα που σβήνουν» προκύπτει ένα απρόβλεπτο best of με 15 συμμετοχές σε 14 προσωπικές (τελικά) στιγμές όσων συμμετέχουν στο album στα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχει γράψει ο Στάθης Δρογώσης, δύο καινούρια τραγούδια, μια διασκευή από τα Ιταλικά και ένα τραγούδι ακόμα. 18+.

 
Με αφορμή την ολοκαίνουργια αυτή δουλειά αλλά και ένα πανέμορφο ερωτικό κομμάτι του album με τίτλο ‘Νύχτα’ που ερμηνεύει η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Στάθης Δρογώσης μου παραχώρησε συνέντευξη μιλώντας για τη μουσική, τα τραγούδια αλλά και για τις πηγές έμπνευσής του.
 

Ένα album γεμάτο αληθινή αγάπη για τη μουσική, για τα τραγούδια, για τη φιλία και εν γένει για τη ζωή. Άλλωστε η μουσική είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή. Εν όψει της ημέρας και της γιορτής του έρωτα καλή ανάγνωση της συνέντευξης και φυσικά καλή ακρόαση του album!
 
Μ.Κ. Πώς πυροδοτήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του νέου δίσκου «18+»;
 
Σ.Δ. Πάντα ήθελα να ξαναηχογραφήσω τα πιο παλιά μου τραγούδια. Πάντα πίστευα ότι κάποια από αυτά δεν είχαν την τύχη να τα γνωρίσει το κοινό. Και πάντα ήθελα να τα ακούσω και με άλλες διαφορετικές αλλά σπουδαίες φωνές. Τέλος είμαι πολλά χρόνια στον χώρο και ήθελα να κάνω έναν απολογισμό. Μοιράστηκα αυτή την ιδέα με την εταιρεία μου και την αγκάλιασαν όλοι. Και έγινε πραγματικότητα…
 
Μ.Κ. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας σκέψεις σας για τη νέα σας μουσική προσπάθεια;
 
Σ.Δ. Η καριέρα μου είναι στη λογική των αγώνων δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Κάθε δίσκος προσθέτει αργά αλλά σταθερά ένα λιθαράκι στη σχέση μας με το κοινό. Δουλέψαμε σκληρά οι συνεργάτες μου ( Δραμαμίνη) κι εγώ πάνω από ένα χρόνο για να τελειώσουμε αυτόν τον δίσκο. Επειδή παίζεται πολύ στο ράδιο και τυχαίνει να τον ακούω μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος. Ποτέ δεν ακούμε τους δίσκους μας ξανά. Στο στούντιο εξαντληθήκαμε! Αλλά αν καμιά φορά ακούσω ένα τραγούδι στο ράδιο πραγματικά χαίρομαι με την παραγωγή.
 
Μ.Κ. Ο κάθε καλλιτέχνης διαθέτει διάφορες πηγές έμπνευσης. Ποιες είναι οι δικές σας πηγές έμπνευσης;
 
Σ.Δ. Δεν το ξέρω..Κάθε φορά νομίζω ότι είναι διαφορετικό το ερέθισμα. Κάποιες φορές μια μελωδία με τριγυρνάει. Και δεν με αφήνει ήσυχο μέχρι να ασχοληθώ  μαζί της στο πιάνο. Άλλες φορές μια ιστορία που διάβασα ή η αφήγηση ενός φίλου με κάνει να θέλω να την πω σε τραγούδι. Κυρίως γράφω γιατί νιώθω όμορφα στο πιάνο. Γαληνεύω. Ηρεμώ και νιώθω ευτυχισμένος. Αλλιώς όλα είναι μάταια. Εκτός από την κόρη μου.
 
Μ.Κ. Ο αριθμός 18 συμβολίζει την ενηλικίωση. Θεωρείτε ότι ωριμάζει η μουσική και αν ναι με ποιο τρόπο;
 
Σ.Δ. Ενώ έχω ωριμάσει προσπαθώ να γράφω με τον ενθουσιασμό που είχα όταν πρωτομάθαινα μουσική. Με συναρπάζουν οι καλλιτέχνες που στους δίσκους τους φαίνεται βήμα βήμα η προσπάθειά τους. Ναι ωριμάζει η μουσική. Αλλά πρέπει να υπάρχει και να βγαίνει αυθόρμητα από μέσα σου.
 
Μ.Κ. Τα τραγούδια πίσω από τους στίχους και τις νότες κρύβουν μικρές ιστορίες, με τις οποίες ταυτιζόμαστε σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό. Θα θέλατε να μας εκμυστηρευτείτε την ιστορία που κρύβεται πίσω από τη νέα σας δισκογραφική δουλειά;
 
Σ.Δ. Είναι η ιστορία ενός μοναχικού ανθρώπου. Παλεύει μέσα σε δυσλειτουργικές σχέσεις να βρει μια άκρη , ένα νόημα. Αγαπάει πολύ. Πληγώνεται πολύ. Είναι ενοχικός και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όμως έχει φίλους που τον αγαπούν και οικογένεια που τον στηρίζει.
 
Μ.Κ. Στο δίσκο σας συμμετέχουν σημαντικοί ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής. Τί προσφέρουν στους ακροατές αντίστοιχες συλλογικές δουλειές;


 
Σ.Δ. Δεν ανακάλυψα την Αμερική. Όντως βγαίνουν αρκετές δουλειές με συμμετοχές στη δισκογραφία. Στον δίσκο μου , όποιος εκλεκτός συνάδελφος συμμετείχε , το έκανε με γενναίο τρόπο. Δεν τραγούδησε απλά. Μεταμόρφωσε τα τραγούδια μου. Έβαλε κάτι από την δική του μαγεία. Και νομίζω για αυτό παίρνω τόσα πολλά μηνύματα για τον δίσκο. Οι σπουδαίοι συνάδελφοι αγάπησαν τα τραγούδια μου και τα πρόσφεραν ξανά στον κόσμο.
 
Μ.Κ. Ένα κομμάτι του δίσκου είναι το τραγούδι με τίτλο «Νύχτα», το οποίο ερμηνεύει η Μαρία Παπαγεωργίου. Με την ιδιότητα του δημιουργού, πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια συγγραφής του κομματιού και κατά τη διάρκεια ακρόασης του τελικού αποτελέσματος με τη φωνή πλέον της Μαρίας Παπαγεωργίου;
 
Σ.Δ. Η Μαρία είναι σπουδαία. Έχει εκπληκτική φωνή αλλά παίζει και κιθάρα η ίδια. Την άφησα να το κάνει το τραγούδι δικό της. Ήρθε στο στούντιο με μια κιθάρα και μια στάμνα. Μελετημένη και με άποψη συνολική από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήξερα όταν το άκουσα ότι αυτό το τραγούδι θα βρει το δρόμο του με την Μαρία και την ευγνωμονώ για αυτό. Η Μαρία πιστεύω θα κάνει μεγάλα πράγματα στο ελληνικό τραγούδι.
 
Μ.Κ. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ερωτικό τραγούδι με πολλές αλήθειες γύρω από την ανθρώπινη υπόσταση και σκέψη. Χαρακτηριστικά ένας στίχος αναφέρει «Είχα πιστέψει πώς αν έκρυβα τους φόβους θα τους νίκαγα στ’αλήθεια». Είναι εφικτό να παλέψει κανείς με τους φόβους του και να τους ξεπεράσει;
 
Σ.Δ. Δεν μπορώ να δώσω συμβουλές ζωής. Πάντως στο τραγούδι αυτό ο ήρωας ζητάει από κάποιον κοντινό του να μην τον αφήσει να χαθεί στη Νύχτα. Στον εαυτό του. Στο τίποτα. Ναι πρέπει να παλεύουμε με τους φόβους μας. Μπορεί να μην τους νικάμε πάντα. Αλλά δεν πρέπει να μένουμε μόνοι και δυστυχισμένοι χωρίς πάλη. Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Και η αγάπη θα νικήσει στο τέλος.
 
Μ.Κ. Ένας φόβος των νέων ατόμων είναι η καταπάτηση των ονείρων τους από το υπάρχον σκηνικό εξαιτίας πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Με ποιό κομμάτι σας θα απευθυνθείτε στα νέα άτομα;
 
Σ.Δ. Είμαι 40 πια. Και νιώθω παράξενα. Δεν λέω συμβουλές στα τραγούδια μου. Νομίζω όμως ότι το πιο κατάλληλο είναι το “Λουλούδια στο γκρεμό” που το λέω μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο στον δίσκο. Ιδίως αυτός ο στίχος νομίζω πηγαίνει σε όλους τους νέους…
Ερχόμαστε όλοι από μακριά Γυρεύουμε το δρόμο (μάλιστα) Εμείς του χάους η γενιά ( ε υπερβολές!) Ψάχνουμε στα τυφλά (στη σπηλιά! στη σπηλιά!)
Μα έχουμε όλο τον καιρό ( αυτό ξαναπές το)
Είμαστε εμείς λουλούδια ( λουλούδια) Που έχουν φυτρώσει στον γκρεμό Διάβολοι μαύροι ( διαβόλου κάλτσες) φτωχά αγγελούδια
 
Μ.Κ. Μία ευχή για το μέλλον;
 
Σ.Δ. Εύχομαι στα νέα παιδιά που αγαπούν το ελληνικό τραγούδι ( είτε είναι δημιουργοί είτε γράφουν για αυτό) να μπορέσουν να ασχοληθούν με αυτό. Το τραγούδι μας το ελληνικό είναι θησαυρός. Και σε όλες τις εποχές ακόμα και στον πόλεμο έβγαζε σπουδαίους δημιουργούς. Να μην το αφήσουμε μοναχό του. Να το φροντίσουμε.
 
Επιμέλεια άρθρου : Μελιώ Κατσιφάρα 


Comments

Tags

Alphafreepress Posts


Share on Facebook

Image 1
Live